Contragreutăți pentru tractor Belarus. Balansarea și distribuirea rațională a greutății pe axe

24 Aprilie 2019

Atunci când constructorii crează un nou model de tractor sau îl modernizează pec el existent, problema de bază este soluționarea obținerii puterii de la motor prin sistemul de rulare și asigurarea manevravilității necesare a tractorului. Tehnica nouă care se livrează mai devreme sau mai târziu solicit montarea contragreutăților.

De ce problema balansării se soluționează prin montarea contragreutăților la tractor?

FORȚA DE TRACȚIUNE

Unitățile de ansamblu și utilaje cu care se agregă tractorul prevăd o poziționare optimală aproape de centrul de greutate al acestuia. De altfel, de exemplu, la tractoarele ansamblate clasic (roțile din față sunt mai mici decât cele din urmă) de tip MTZ-80 la roțile din față le revine 1/3 din greutatea tractorului,iar la cele din urmă – circa 2/3. Dacă roțile din față sunt, de asemenea, conducătoare (formula la roți 4x4 de tip MTZ-82), atunci la puntea din față îi revine o greutate mai mare cu scopul realizării momentului de rotație de către roțile conducătoare în forța de tracțiune a tractorului.

CONTRAGREUTATEA LA TRACTOR – PIEDICA DE A PIERDE MANEVRABILITATEA

Tractorul execută operații tehnologice fiind agregat cu diferite utilaje agricole, care se deosebesc prin puterea necesară, greutate  și distanța de la centrul lor de greutatea până la axa roților din spate ale tractorului. În consecință, are loc deplasarea centrului de greutate a tractorului sau a agregatului în întregime (dacă utilajul este purtat) mai aproape de axa roților din spate, cu alte cuvinte puntea din față dimpreună cu roțile acesteia se descarcă. Tractorul pierde manevrabilitatea (îndeosebi, la urcarea la deal, virărilor mari și accelerărilor) și scade forța de tracțiune a punții conducătoare din față (dacă este).

CONSTRUCTORII RECOMANDĂ

În majoritatea cazurilor, constructorii recomandă de a îngrela tractorul prin montarea greutăților adiționale (contragreutăților).

În acest caz greutatea contragreutăților turnate sau presate trebuie să fie aleasă în concordanță cu condițiile de agregare, deci, respectiv, contragreutățile trebuie să fie seturi, adică să fie alcătuite din elemente-părți, care pot fi montate cu ușurință de către un singur om.

Setul de contragreutăți (balast) frontal de 200 kg cuprinde:

  • Element-parte, 20 kg - 10 unit.
  • Consolă de suport - 1 unit.
  • Tijă de prindere - 1 unit.

Setul de contragreutăți (balast) frontal de 360-450 kg cuprinde:

  • Element-parte, 45 kg – 8-10 unit.
  • Consolă de suport - 1 unit.
  • Tijă de prindere - 1 unit.
  • Consolă de prindere de șasiul tractorului – 2 unit. (suplimentar)

CONSOLE SIGURE

Dotarea cu contragreutatea necesară pentru diferite condiții de exploatare încă nu este destul. Important este, de asemenea, ușor și sigur de a le monta pe tractor.

Pentru asta ООО «Apostolovagromaș» confecționează console sudate și sigure, care garantează ușurința de montare și siguranța de prindere. În afară de asta, consola are suplimentar un dispozitiv de agățare, pentru prinderea unui cablu de oțel în cazul remorcării. Acest dispozitiv niciodată nu va fi în plus.

Contragreutățile ООО «Apostolovagromaș» se montează la așa tractoare precum:

Astfel, este recomandabil de a îngrela suplimentar tractoarele care nu posedă contragreutăți, prin montarea acestora. Pentru montarea lor sunt absolut necesare consolele sudate și sigure.

MTZ la retele de socializare:

Adresa

R. Moldova,
MD - 2002,
Chisinau,
str-la. Muncesti, 271/7

Telefon

(+373) 22 50-33-41

Fax

(+373) 22 52-71-94

© 2010-2021 MTZ Lider